Saturday, December 8, 2012

Resepi Pasta Kinting :)

By the way kinting tu adalah kerinting k haha.Okay tuan- tuan & puan- puan hari ini kembali lagi kita ke segmen memasak bersama haku.*walaupun takdelah terel sangat tapi bolehlah kot kekeke*


Memasak ni sebenarnya tak susah pun. Main campak je kat dalam kuali hehe. Pernah gak time kecik-kecik dulu selalu tanya Puan Mama macam mana dia boleh ingat cara-cara nak masak semua masakan, apatah lagi nak ingat bahan- bahan yang kene guna aiyoyo ottokeee. Tapi lek-lek je Puan Mama cakap dia tengok je macam mana mak dia(nenek haku) dulu buat, and then dia ikut. 


Ekceli maksud dia kat situ kite kena try. Orang puteh cakap ape dah haa practice makes perfect gitu. Memanglah mula-mula time nak masak takkanlah nak jadi sedap terus khennn. Mesti ada yang terkurang sana sini. Bila dah lama-lama, kita sendiri akan ada instict, akan tahu apa yang tak cukup gula ke garam ke dalam masakan kita:) So girls out there, everyone can cook:D 

Resepi ni nama dia Pasta Kinting. Untuk hidang 2~3 orang hehe:D Let's chekidaut!



First, rebus pasta kinting kita tadi. Jangan lupa masukkan minyak sikit tak nak bagi melekat. Bila dah kembang elok, toskan dan biar kat tepi dulu.

Tumiskan bawang yang dah dicincang tadi. Kacau kejap sampai brownish gitu lepas tu baru masukkan cili giling tadi dalam 2~3 sudu, depends on berapa banyak pasta kita tadi:)

Masukkan ayam tadi dan gaulkan sebati. Actually nak guna lauk lain pun boleh. Kalau ade seafood pun boleh ganti dengan ayam. Kalau nak guna semua sekali tu boleh je harhar:P

Bila lauk-lauk kita tadi dah nak masak, masukkan sayur. Masak kejap je , pandai-pandailah agak sendiri, nanti kang hilang pulok vitamin sayoq tu sumaa.

Last sekali masukkan pasta yeay! Gaul-gaul letak garam gula sikek, adjust sendiri rase dia *yang ni guna instict masing2 hehe* Lepastu...dah siap! Gambar ni cilok instagramnyer:D

Haaa rupenya simple je resipi ni kan?wkwk campak je semua dengan penuh yakin.Tapi..agak-agak kalau main campak-campak depan bakal mak mertua dia berkenan tak kat kite?:P Hangpa pikiaq sendiri noh.


Mak aku selalu pesan kalau nak masak kena ade kasih sayang. Camno tu?Haaa bak mai nak ceghita sikit. Hangpa pernah tertanya-tanya dak pasaipa semua benda yang mak kita masak sedap?tak kesahlah walau ikan kering sekalipun. Pernah tak?...Sebabnya mak hangpa dah niat awal-awal, nak masak untuk abah hangpa, nak masak untuk hangpa, nak bagi kenyang dan sihat orang-orang kesayangan dia ni. Kiranya time mak hangpa masak tu dia dok pikiaq kat hangpa suma laa~~wuwu

Swee dak mak kita semua?Sweet kan hehe:D...






So macam tulah cerita dia. Sebelum nak mula masak tu, selawatlah dulu niat semua. Pastu ingat kepentingan kasih sayang tu. Lepas masuk kasih sayang semua tu sukati korang lah nak masuk ape k wkwkwk.




Salam:)
Bella K.

No comments:

Post a Comment